De Vrijmetselaarsloge Willem Frederik Karel is de op één na oudste vereniging in Den Helder. Zij  is in 1825 opgericht door leden van ’t Nut, de oudste vereniging van  Den Helder. Het is overigens niet de eerste vrijmetselaarsloge in Den Helder; bekend is het bestaan van enkele zogenaamde ‘ambulante’ loges behorende bij onderdelen van de marine of het leger die, na verloop van tijd weer, met het onderdeel, uit de stad vertrekken. Binnen de gemeente Den Helder heeft de loge altijd een belangrijke en prominente rol vervuld. Zeker op het gebied van weldadigheid waarbij de loge in de periode tussen de 19e en 20e eeuw veel initiatieven heeft laten zien.

Onze loge bestaat zij nu bijna 200 jaar. In november 2025 zal dit worden gevierd met  een speciale bijeenkomst in ons logegebouw. Verder worden er 8 lezingen gegeven tussen september 2025 en juni 2026 die betrekking hebben op de Vrijmetselarij maar ook over muziek en kunst. Dit alles om de Kop van Noord-Holland op een andere manier kennis te laten nemen over de Vrijmetselarij.

Den Helder herbergt een masculiene Loge, hetgeen inhoud alleen mannen van alle geloof en alle rangen en standen uit de burgerij. Wat niet inhoud dat er geen andere Vrijmetselaars verenigingen zijn waar mannen en vrouwen samenkomen, of vrouwen alleen. Dit bestaat, maar helaas (nog) niet in Den Helder. Het is onze wens dat er naast de ‘mannenloge’ WFK ook een vrouwenloge in Den Helder zal komen. Wij zijn hierover in overleg met de orde voor Vrouwelijke Vrijmetselaren (orde VVN). Heeft U belangstelling hiervoor, laat het ons weten, zodat wij U op de hoogte kunnen houden van deze ontwikkeling.

De Logeleden komen wekelijks, op de donderdagavond, bijeen om zichzelf en daarmee ook anderen op een hoger geestelijk plan te brengen. Dat gebeurd door bij toerbeurt een lezing te verzorgen over velerlei onderwerpen, waarbij er aan het eind van de lezing de mogelijkheid bestaat hierover van gedachten te wisselen. Dit is geen discussie plaats om elkaar te overtuigen van elkaars standpunt, maar een comparitie, waarbij standpunten worden uitgewisseld en een ieder in zijn waarde wordt gelaten.

Naast de comparities worden en een paar maal per jaar stil gestaan bij bijzondere momenten, zoals de langste en kortste dag, maar ook bijvoorbeeld de inwijding tot vrijmetselaar. Deze bijeenkomsten noemen we rituele arbeid, een methode welke al eeuwenlang door de vrijmetselaars wordt gebruikt om tot het ‘Ken Uzelve’ te komen. Een geestelijke en morele bewustwording met als resultaat, onderlinge waardering en wederzijdse hulp. Wij werken net als de oude Gilden; na aanname wordt men ingewijd tot Leerling om na oplevering van verschillende werkstukken (een bouwstuk of lezing) te worden ingewijd tot Gezel en Meester.

Daarnaast is er ook ruimte voor andere activiteiten geheel op vrijwillige basis. Zo is er een verdiepingsclub waar de broeders die diepere betekenis van de symboliek proberen te ontrafelen. Ook zijn we van de partij bij Nationale Burendag en hebben we afgelopen zomer met een aantal broeders een workshop schilderen gedaan bij een kunstenaar.

De Vrijmetselarij is een broederketen die de hele aarde omspant. Dat betekent dat je in elke loge, wereldwijd, welkom bent. Visiteren noemen we dat. Regelmatig bezoeken broeders van andere loges ons en omgekeerd reizen wij af naar hun loges. Met de loges in Schagen, Alkmaar, Hoorn, Harlingen en Leeuwarden onderhouden we nauwe banden. Maar ook met loges in Duitsland en Curaçao hebben we goed contact.

Brandstof om verder te reizen

Lees het inspirerende verhaal van een van onze broeders wat vrijmetselarij voor hem betekent. Of kom langs als je er eens over wilt praten.